Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника – один із провідних закладів вищої освіти України – засновано 1940 року

Візія університету:

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника – сучасний конкурентоспроможний освітній та науково-дослідницький центр міжнародного рівня, потенціал якого впливає на розвиток регіону та формування людського капіталу.

 

 

Наша місія:

  • Освіта – надання якісних освітніх послуг, спрямованих на підготовку високопрофесійних фахівців;
  • Наука – формування сучасного дослідницького університету – центру генерування інноваційних ідей та їх реалізації;
  • Регіон – спрямування освітнього та наукового потенціалу на розвиток і зміцнення регіону.

Університет акредитований за найвищим, ІV рівнем акредитації.

 

Рейтинги університету:

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника займає високі позиції у міжнародних та вітчизняних рейтингах ЗВО.

1 позиція в рейтингу «Найкращі виші Івано-Франківська та Івано-Франківської області»

4 позиція в рейтингу «Найкращі виші західного регіону України»

5 позиція в міжнародним рейтингом SciMago Institutions Rankings 

5 позиція в рейтингу «Найкращі класичні університети України»

10 позиція у Рейтингу ЗВО за показниками бази даних SciVerse Scopus

10 позиція в рейтингу «Top Universities in Ukraine 2023»

11 позиція в рейтингу «ТОП-200 Україна 2023»

14 позиція у рейтингу Webometrix Ranking of world’s university

О світні програми:

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника здійснює підготовку фахівців за 7 спеціальностями фахового молодшого бакалавра, 82 спеціальностями та освітніми програмами рівня бакалавра, 70 спеціальностями та освітніми програмами рівня магістра, 25-ма спеціальностями підготовки докторів філософії, 18-ма спеціальностями підготовки докторів наук, веде плідну науково-дослідну та інноваційну діяльність. За весь час своєї діяльності у закладі вищої освіти було підготовлено понад 140 тисяч фахівців.

Університет підтримує тісні зв’язки з багатьма науковими та навчальними закладами світу, зокрема США, Азії  і ЄС. Реалізує 13-ть безкоштовних магістерських програм подвійних дипломів з провідними університетами Республіки Польща.

 

У ніверситет є членом міжнародних консорціумів:

Європейська асоціація університетів (2010 р.);

Консорціум Варшавського та українських університетів (2006 р.); 

Міжнародний консорціум університетів (2015 р.);

Консорціум університетів Балтійського регіону та України (2015 р.);

Велика хартія університетів «Magna charta universitatum» (2018 р.);

Європейський університетський альянс EDUC (European Digital UniverCity) (2022 р.);

Міжнародний консорціуму космічних університету UNIVERSEH (2022 р.)

Консорціум ORCID-Україна (2022 р.)

Активно розвивається мережа співпраці з іноземними партнерами: підписано більше 80 угод про співпрацю з університетами і організаціями з різних країн світу.

 

 

 

 

Наукова інфраструктура університету представлена  23 навчально-науковими центрами, Міжнародним науковим центром “Обсерваторія”, Національним контактним пунктом програми ЄС Горизонт – 2020 за напрямком “Нанотехнології, сучасні матеріали та передові сучасні виробництва”, Науковим парком “Прикарпатський університет”,  Ботанічним садом, Дендропарком “Дружба”, Науковою бібліотекою, 2 міжвідомчими лабораторіями, 10 науковими лабораторіями та Центром колективного користування науковим обладнанням. В університеті функціонує спільна навчально-наукова лабораторія фізики магнітних плівок з Інститутом металофізики ім. Г.В. Курдюмова НАН України,  яка має статус Національного надбання України.

 

Грантові проєкти університету:

У спішно реалізовується більше 10 міжнародних проєктів, зокрема в межах грантових програм ERASMUS+, транскордонної співпраці «Польща-Україна», «Україна-Румунія», USAID, UNIDO, фонду «Відродження», Twinning «Україна-Великобританія», DAAD.

Найбільшими проєктами є: Державний інвестиційний проект «Будівництво Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України і Республіки Польща (селище Микуличин Івано-Франківської області)» та проєкт “Міжнародний науковий центр “Обсерваторія” на горі Піп Іван” (г. Піп Іван, Чорногірський хребет, Карпати).

У 2023 р. університет вперше переміг у грантовому конкурсі програми «Горизонт Європа» і починає реалізовувати проект «Розширення можливостей EDUC для інклюзивного розвитку Європейського дослідницького простору» (EDUC-WIDE).

Університет щороку реалізовує освітні, наукові та інфраструктурні грантові проєкти, розвиваючи свій науковий потенціал, удосконалюючи навчальний процес та впливаючи на розвиток регіону.

Структура Університету:

11 факультетів – факультет іноземних мов, факультет психології, факультет математики та інформатики, економічний факультет, фізико-технічний факультет, факультет фізичного виховання та спорту, педагогічний факультет, факультет філології, факультет історії, політології і міжнародних відносин, факультет природничих наук, факультет туризму;

4 інститути – Навчально-науковий юридичний інститут, Навчально-науковий інститут мистецтв, Коломийський навчально-науковий інститут (м. Коломия), Інститут післядипломної освіти та довузівської підготовки, 1 коледж – Івано-Франківський фаховий коледж Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Інші структурні підрозділи – Навчально-науковий центр якості надання освітніх послуг та дистанційного навчання, інформаційно-обчислювальний центр, спортивно-оздоровчий комплекс “Смерічка”, 2 музеї, стадіон “Наука”, спортивний комплекс “Олімп”.

В університеті працює 75 кафедр, освітній процес забезпечують 825 штатних науково-педагогічних працівників. У складі штатних працівників налічується 176 докторів наук, професорів (21 % від загальної кількості) і 532 кандидатів наук, доцентів (65 %). Викладачі та студенти одні з перших в Україні розпочали протестні акції, які переросли у Революцію Гідності. Героєм Небесної Сотні став студент філософського факультету Роман Гурик, “Герой України” (посмертно).

За всіма спеціальностями та рівнями освіти в університеті навчаються 15 702 студенти (4 922 – за державним замовленням і 10 780 – за контрактом), крім того, наукові ступені здобувають 532 аспіранти та 19 докторантів.

Сьогодні університет реалізовує низку соціально-відповідальних проектів спрямованих на покращення умов роботи для працівників, умов та якості навчання для здобувачів освіти.

У ніверситет активно реалізовує волонтерські проекти для допомоги Збройним силам України та організовує благодійні акції.

 

 

 

 

Працівники і студенти університету захищають незалежність нашої країни перебуваючи у лавах Збройних сил України.